Knihy, knihy, knihy

"Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet.
Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

(Jacqueline Kennedy)

♥ ♥ ♥

Milujeme knihy ♥ Teda, ak by som mala byť konkrétnejšia, môj muž miluje knihy :-), ale čiastočne tú lásku preniesol aj na mňa. Nemám síce takú zbierku kníh ako on, ale mám svoje obľúbené tituly a rozhodne čítam viac, ako kedykoľvek predtým, než sme sa spoznali. A najčastejšie si čítame s našími deťmi. Našej Mimi sme čítali už v čase, keď bola bábätko, začínali sme samozrejme s leporelami a postupne s pribúdajúcim vekom sa zapĺňala detská knižnica všelijakými knižkami pre deti. Matúško pri čítaní tiež pozorne počúva. Okrem toho sme naším deťom veľa spievali (a neustále spievame), púšťali (a neustále púšťame) hudbu  s detskými pesničkami, ale aj niečo z klasickej hudby pre deti...a dnes, keď má naša Mimi necelé 4 roky, vezme si jedno z mnohých CD-čiek zo svojej poličky a zahlási nám: "Idem si pustiť Moooozarta" :) A ono ten Mozart naozaj z CD prehrávača hrá :) 

Mimi má knihy naozaj veľmi rada, čítame si takmer každý večer pred spaním a dokonca aj kedykoľvek počas dňa...na čítanie nemáme žiadny vymedzený konkrétny čas, pretože z tejto detskej lásky ku knihám sa naozaj veľmi tešíme. 
IMG_4158jpg68jpg
Pri písaní tohto príspevku má Mimi necelé 4 roky (už som to spomenula vyššie, ale opakovanie je predsa matka múdrosti) a Matúško 1 rok. Knihy, ktoré u nej jednoznačne momentálne bodujú sú knihy o dievčatku, ktoré sa volá Barborka. Mimochodom aj najlepšia kamarátka našej Mimi sa volá Barborka :) Je to vlastne séria viacerých kníh a v každej knihe sú 4 príbehy. Minule sme dokonca podľa tejto knihy spolu upiekli aj trojuholníčky z lístkového cesta. Zabezpečili sme úplne všetko, dokonca aj mätu a aníz :) A to Vám je naozaj parádna vec. Vyskúšať niečo, o čom sme čítali...čítať o niečom, čo sme si aj reálne vyskúšali. Tak či naopak, naše dievčatko malo z tejto činnosti veľkú radosť. V knihe dokonca Barborka chcela vyskúšať krájať ostrým nožom bylinky, no ocko jej to nedovolil. Ale keď zazvonil telefón a ocko nechal Barborku na chvíľu bez dozoru, Barborka chcela využiť chvíľku, schmatla ostrý nôž, pustila sa do krájania byliniek a poranila si prštek. To naša Mimi už bola poučená. Miešala, pridávala ingrediencie, ale pri krájaní už dopredu vyhlasovala, že ona krájať ostrým nožom ešte nemôže, pretože by sa mohla porezať :) Naša malá rozumbrada :) 
IMG_4683jpg
IMG_4704jpg
V roku 2018 Mikuláš priniesol našej Mimi knihu "Ukáž, čo máš v plienočke". Táto kniha je o zvedavej myšičke, ktorá chodí za svojími kamarátmi a vypytuje sa, čo majú v plienočke. To, že je veľmi zvedavá je viac ako jasné, pri svojom pátraní neobíde žiadneho zo svojich kamarátov, preskúma plienočku kozičky, zajačika, psíka, kravičky, koníka aj prasiatka. Napokon aj kamaráti sú naozaj veľmi zvedaví, čo má myšička v plienočke a tu sa dočkajú velikánskeho prekvapenia. Že akého? Myšička má plienočku čistú, pretože chodí na nočník :-) A odvtedy naša Mimi učila svoje zvieratká a hračky, ako sa chodí na nočník. To bolo naozaj úžasné sledovať :)
december 2018jpg
IMG_4715jpg
...tie vankúše, to sú nočníky Miškiných kamarátov :-)
IMG_1212jpg
Ďalšia séria obľúbených kníh z knižnice našej malej princezny majú názvy Potulky jarou, Potulky letom, Potulky jeseňou, Potulky zimou a Potulky nocou. Tieto knihy by sme mohli čítať donekonečna a vymýšľať si neustále nové príbehy, nakoľko neobsahujú text, ale iba obrázky, respektíve vykresľujú rôzne postavy v rôznych situáciách.  Úžasné, však? :)
IMG_4705jpgIMG_4701jpg
No a nedá mi nespomenúť knihu o Gruffalovi. To je veru aj moja obľúbená. Keď sme ju čítali po prvý krát,  nevedela som sa prestať smiať. To naša Mimi keď prvýkrát počula ten príbeh, tak chvíľu to čítať nechcela, veď kto by chcel čítať o strašnom Gruffalovi :)), postupne si však k nej našla cestu a teraz ju čítame veľmi často, dokonca po dočítaní zahlási: "Mamina (alebo tatino), prečítaj mi ju ešte raz". Dostali sme sa k nej na základe čítania jednej naozaj úžasnej knihy od skvelej autorky Slávky Kubíkovej - Klub nerozbitných detí. Túto knihu objavil môj muž, veď ako inak :-) Ale musím konštatovať, že táto kniha je bezkonkurenčne TOP. Máme veľa kníh o výchove, o deťoch, ale táto je tak dobre napísaná, že sa číta takmer sama :) No, nechala som sa trochu uniesť, ale vráťme sa k detskej knihe Gruffalo. Je to opäť o malej prešibanej myšičke (zjavne je to obľúbené zvieratko väčšiny autorov),  ktorá straší zvieratká v lese hrôzostrašným Gruffalom, až napokon sa ten Gruffalo naozaj objaví, ale malá myšička si poradí aj s tým. 
IMG_4727jpgIMG_4725jpg
A ku Gruffalovi čoskoro pribudne pokračovanie knižky s názvom Gruffalinka. Už sa naozaj nevieme dočkať.
"Odmalička Gruffalinka počúvala strašenie
od Gruffala o zlej myši, ktorá v čiernom lese je.
"Chcem ju vidieť, aká je?
Však nech skúsi, či ma zje!"

"Tá myš je šelma, s hladom veľkým,
tak ako nik netuší.

Raz hladná bola a k obedu vraj
od Gruffala chce uši."  :-)))))

Inak v IKEA sa tiež dajú kúpiť pekné knižky pre deti. My sme neodolali knihám Traja kamaráti, Ako išiel ježko do sveta, Bojazlivý orangutan, Los kráľom lesa, Pani sova ide na dovolenku, Zábavná cesta nočným vláčikom. Čítali sme ich asi milionkrát a napriek množstvu kníh, ktoré denno-denne čítame, Mimi túto sériu kníh vždy rada opráši v relatívne krátkej dobe :) A ani sa nečudujem, že ju chytili za srdce. Je to naozaj príjemné čítanie.
IMG_4713jpg
IMG_E2308jpgIMG_E2305jpg
A Matúško? Myslíme, že pôjde v šľapajách svojej staršej sestričky. Napríklad knihu Žabiatko úplne miluje :-)
IMG_2312jpg
IMG_E2316jpg
Na čítaní deťom je úplne úžasné aj to, že od istej chvíle začnú oni čítať Vám. Napríklad naša Mimi má niektoré knihy tak zapamätané, že pri niektorých tituloch presne vie, na ktorej strane je čo napísané a keď to nevie, tak si to dokáže domyslieť. A vtedy ju iba s údivom počúvame, keď nám dokáže s úplnou ľahkosťou prerozprávať nejakú knihu. To je naozaj skvelé. O jej slovnej zásobe nehovoriac :-D Občas na nás použije také zložité ale logické vety, že sa s mužom na seba iba pozrieme a krútime hlavou, ako ju to vôbec mohlo napadnúť. A Mimi má argumenty naozaj takmer na všetko :-))

Takže v čítaní pokračujeme aj naďalej, pretože knihy sú pre nás jednoducho "láska" ♥
IMG_4675jpgIMG_4719jpg